Verassend Voedzaam: Alles Wat U Moet Weten Over Sojabrokjes

Soya Chunks Kookschool

Sojabrokjes zijn niet alleen populair bij vegetariërs, maar ook bij mensen die op zoek zijn naar een gezond en eiwitrijk alternatief voor vlees. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze calorie-arm en vetvrije snack? In dit artikel gaan we in op de voedingswaarde, voordelen en recepten van sojabrokjes.

De Gezonde Eigenschappen Van Sojabrokjes

Met het stijgende aantal mensen dat kiest voor plantaardige diëten, is het popularity van sojabrokken de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De reden hiervan is hun hoge eiwitgehalte – ongeveer tien keer meer dan dat van andere plantaardige producten. Het hoge eiwitgehalte maakt sojabrokken ideaal voor fitnessbewuste mensen, maar ook niet-fitnessbewuste mensen die hun dagelijkse portie proteïnen willen aanvullen.

Van India Naar De Wereld: Hoe Soja Populair Is Geworden

Sojabrokkken werden voor het eerst populair in Oost-India; vegetariërs lieten zich verwennen met hun smaak en textuur. Niet lang daarna begonnen ook niet-vegetariërs soja te consumeren als vervanging van vlees; ze werd populair in Oost-India om daarna ook landinwaarts te verspreiden tot in andere delen van India. Tegenvallenderwijs leidde bepaalde populaire diëten tot het ontstaan ​​van negatieve connotaties rondom de consumentie van soja; net zoals alle andere goede dingen moet men ermee matig omgaan!

Hoe Wordt Soja Gemaakt?

Sojameel wordt geproduceerd door het extracteren van bonenzaden waarbij alle toegevoegde olie wordt verwijderd – hierdoor blijft er vetvrije meel over dat vervolgens kan wordeen verwerk tot TVP (textured vegetable protein) of TSP (textured soy protein). Zo’n 3 kg bonenzaden resulteren uiteindelijk in 1 kilo TVP of TSP! In dit proces wordben er kleine brokken gemaakte die we kennene als ‘sojablokjes’ – ze passene bovendien perfect binnene alle keukens doorheuren neutrale smaken en flexibiliteit qua texturen!

Passend Binnene Alle Keukens: Receptideeën Met Soja Brokken

Dankzij hun neutrale smaken passene sojabrokkente perfect binnene elke keukenvorm – of u nu fan bent van Indiase pulao of Italiaanse pastagerechten, ga je gang met deze vezelrijke snack! Voor sommige receptideebent twee ingrediëntenne genoeg terwille van eentevredestellende maaltid; denkbare aane stroganoffsoep of boemboestoofpotmet tofu en groenteen zoals paprika’s endoperziken. U Kunt Ookexperimenteren Met verschillende marinadesend sausne End Zoeksmaakevolle combinate Doormiddellehulp Van DiverseKruiden En specerien– Probeer EenaVan Onzenacht ReceptideenaUItNabestelde Creativiteittoe Te PassenneBinnenumJouweKeukenvorm!

Voedingsfeiten over Sojabrokjes

 1. Een portie (100 g) sojabrok bevat een aanzienlijke hoeveelheid calorieën. Daarom is het belangrijk om de portiegrootte verstandig te kiezen, afhankelijk van de dagelijkse calorie-inname.
 2. Bij sommige merken moeten de sojabrokken eerst in olie gebakken worden. Dit proces kan de calorieën drastisch verhogen.
 3. Het eiwitgehalte van sojabrokken is zeer indrukwekkend. Ter vergelijking: 100 g kip en ei bevatten respectievelijk slechts 27 en 13 g eiwit. Het rijke eiwitgehalte maakt de dagelijkse aanbevolen waarde voor zowel mannen als vrouwen goed.
 4. Ook het vetgehalte in sojabrokken is onbeduidend in vergelijking met vlees en eieren.
 5. Sojabrokjes bevatten een aanzienlijke hoeveelheid calcium. Deze hoeveelheid bedraagt 35% van de dagelijkse aanbevolen waarde.
 6. Ook minder belangrijke sporen van ijzer, vitamine A en vitamine C maken deel uit van de voedingsstoffenlijst. Hun aanwezigheid is echter triviaal.

Voedingswaarden van Sojabrokjes

Product Calorieën (kcal) Eiwit (g) Koolhydraten (g) Vezels (g) Vetten (g) Calcium (mg) IJzer (mg)
Sojabrokken (100 g) 345 52 33 13 0,50 350 20

8 Gezondheidsvoordelen van Sojabrokken

Een Vleesvervanger

Sojabrokken zijn een ideale optie voor vegetariërs en mensen die een tekort aan eiwitten hebben. Ze bieden de benodigde hoeveelheid eiwitten zonder concessies te doen aan tradities. Elke 100 gram bevat 345 calorieën en 52 gram eiwit, en is zelfs een betere bron van eiwit dan kip en lam.

Goed voor het Hart

Sojabrokken zijn rijk aan eiwitten, omega3-vetzuren, vezels en laag in verzadigd vet. Volgens een 2015-studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecules, helpen sojabrokken de niveaus van slechte cholesterol te verlagen en daarmee hartproblemen te voorkomen.

Helpt bij Gewichtsverlies

Dit plantaardige eiwit is bekend om zijn vermogen om lichaamsgewicht en vetmassa te verminderen. De vezels in sojabrokken houden de honger op afstand en houden je langer vol. Bovendien hebben sojabrokken een groter thermogeen effect dan koolhydraten, wat ze tot een nuttig hulpmiddel maakt bij het verliezen van gewicht.

Vermindert Menopauzesymptomen

Veel vrouwen tijdens de menopauze lijden aan opvliegers, nachtelijk zweten, slaapproblemen, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Studies hebben aangetoond dat soja, rijk aan isoflavonen, deze symptomen kan verlichten door als oestrogeen te werken.

Reguleert Hormonale Onbalans bij Vrouwen

Sojabrokken, rijk aan fyto-oestrogenen, kunnen helpen bij het reguleren van de hormonale activiteit bij vrouwen met onregelmatigheden. Vrouwen in de postmenopauze of met PCOS kunnen hier baat bij hebben.

Verbeterde Spijsvertering

Studies bij zowel dieren als mensen hebben aangetoond dat het eten van soja de niveaus van bifidobacteriën en lactobacillen in de darmen verhoogt, waardoor de darmgezondheid verbetert.

Ontstekingsremmende Eigenschappen

De consumptie van soja heeft bewezen gunstige effecten op verschillende aspecten van de menselijke gezondheid, waaronder een verminderd risico op ontstekingen. Een studie van de Oklahoma State University toonde de effectiviteit van soja-eiw.

van Soja en Bloedsuikerspiegel

Soja blijkt uiterst voordelig voor mensen met diabetes en is daarom een aanbevolen toevoeging aan hun dieet. Uit onderzoek van de Universiteit van Massachusetts Amherst bleek dat soja rijk is aan bioactieve stoffen, bekend als isoflavonen, die helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Dit plantaardige eiwit bevat ook antioxidanten en magnesium, twee belangrijke mineralen die de bloedsuikerspiegel verbeteren. Bovendien is soja ook laag in glycemische index, wat betekent dat het bloedsuikerspiegel op een gezonde manier verhoogt en verlaagt.

Sojabrokken zijn dus niet alleen een vervanger voor vlees, maar bieden ook tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de gezondheid van het hart, gewichtsverlies, verlichting van menopauzesymptomen, regulatie van hormonale onbalans, verbetering van de spijsvertering, ontstekingsremmende eigenschappen en regelmatiging van de bloedsuikerspiegel. Probeer ze eens op te nemen in je dieet en geniet van deze gezondheidsvoordelen!

Recepten met sojabrokjes

Sojabrokjes zijn een ideale vervanger voor vlees in veel niet-vegetarische gerechten, van biryani tot pasta. Hieronder vindt u twee eenvoudige recepten.

Soja Pulao Recept

Soya Pulao Recipe

Dit is een van de meest eenvoudige gerechten met sojabrokjes. Combineer het met de soja Manchurian voor een complete maaltijd.

Ingrediënten:

 • ½ kop sojabrokken
 • ½ kop rijst
 • 2 eetlepels ghee (bij voorkeur zelfgemaakt)
 • ½ theelepel komijnzaad
 • 2 laurierblaadjes
 • ½ theelepel peperkorrels
 • ½ kaneelstokje
 • 2 tot 3 kruidnagels
 • ½ kop uien
 • Groenten naar keuze (optioneel)

Methode:

 1. Week de sojabrokken en rijst in water.
 2. Verhit olie of ghee in een snelkookpan en voeg komijnzaad, laurierblaadjes, peperkorrels, kaneelstokjes en kruidnagels toe.
 3. Voeg de fijngesneden uien toe en sauteer tot ze goudbruin zijn. Voeg groenten naar keuze toe.
 4. Voeg de sojabrokken toe en sauteer enkele minuten.
 5. Voeg de geweekte rijst toe aan de pan met 1 ½ kop water en sluit het deksel.
 6. Na één fluitje op hoog vuur zet u de pan op laag vuur. Wacht 4 tot 5 fluitjes. Open het deksel wanneer de stoom is vrijgekomen.

Bijwerkingen van sojabrokken De aanwezigheid van fyto-oestrogenen in sojabrokken is onderwerp van discussie. Hoewel deze eigenschap zeer gunstig is voor vrouwen met hormonale onbalans, kunnen overmatige hoeveelheden sojabrokjes bij mannen tot hormonale problemen leiden. Bovendien kan de consumptie van grote hoeveelheden sojabrokjes het urinezuur in het lichaam verhogen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Let op: deze effecten gelden alleen bij overmatige consumptie.

Ontdek de onweerstaanbare smaken van de Aziatische keuken op mijn culinaire blog, samengesteld door een man met meer dan 10 jaar ervaring in het bereiden van authentieke gerechten en het verkennen van culinaire hoogtepunten in Japan, India, Korea en Vietnam.

Rate author
Aziatische Smaken
Add a comment